Søk i arkivet

Boot 2020Båtsalget dabber av i Europa

Etter syv gode år med vekst i salget er båtbransjen litt mindre optimistisk, og det selges færre båter under 7,5 meter.

Düsseldorf, Tyskland

I likhet med Norge har resten av Europa opplevd vekst i båtsalget i årene etter 2013. Tysk båtbransje omsatte i fjor for 2,16 milliarder euro (ca 20 milliarder kroner), og det var en vekst på tre prosent fra året før.

En tydelig trend i Europa er veksten i større båter. Særlig båter over 12 meter og katamaraner selger bra, ifølge det tyske båtbransjeforbundet. Katamaraner var tidligere stort sett å finne i Karibia og Middelhavet. Nå selges det katamaraner over hele Europa, også motordrevne katamaraner.

Mindre båter

Optimismen i bransjen er likevel ikke like stor i dag som for et par år siden. Den økonomiske veksten har dabbet av, og båtbransjen er særlig følsom for konjunkturer. I Tyskland sank salget i fjor av båter under 7,5 meter, men dette kan han særskilt forklaring: I 2012 opphevet myndighetene sertifikatkrav på motorer under 15 hestekrefter, noe som ga en sterk salgsvekst for små båter i påfølgende år.

Utstillingen Boot har rekordmange utstillere i år, og tyske båtbransjeforbund melder at økonomien i bransjen er sunn nå etter flere år med vekst i salget.  Båtliv gjennomførte nylig en større undersøkelse av økonomien i norsk båtbransje, som viser at også den norske bransjen har hatt vekst fra 2013 til 2018, men at lønnsomheten har vært fallende de siste årene. Også i Norge er det tegn til at veksten flatet ut i 2019.

Se oversikten over økonomien til 60 norske importører her (for abonnenter)

STØRRE: Det selges stadig
flere båter over 12 meter. Foto Håkon Nissen-Lie.

STØRRE: Det selges stadig flere båter over 12 meter. Foto Håkon Nissen-Lie.

 

 

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen