Søk i arkivet

FAREVARSEL: Det er ekstremvarsel for flo langs store deler av kysten. Arkivfoto.
FAREVARSEL: Det er ekstremvarsel for flo langs store deler av kysten. Arkivfoto.

Derfor blir det ekstrem høy vannstand nå

Nå er det både rød og oransje farevarsel flo langs store deler av kysten. Statsmeteorolog Kristin Seter forklarer hvorfor det skjer akkurat nå.

Flere faktorer skal klaffe for at vannstanden blir så ekstrem som vi nå kan vente oss de neste timene. Statsmeteorolog Kristin Seter hos Metrologisk institutt i Bergen forklarer at den viktigste grunnen til høy vannstand er været vi har hatt den siste tiden.  

Bygger seg opp

– Vi har et kraftig lavtrykk på Norskehavet. I tillegg er det et nytt lavtrykk på vei som senker trykket enda mer, som går mot Rogaland og Agder, forklarer Seter.

Hun forteller videre at det blir det som kalles en oppstuingseffekt,  som vi får når vi har hatt sørvestlige vinder i ganske lang tid, og det fører med seg vann som presses mot land.
Men hva med månen? Rett før helgen var det fullmåne, som nå er blitt noe avtagende. Statsmeteorologen forklarer at månen spiller mindre rolle denne gangen. Men hvordan kan skyggen for månen, som igjen viser månefase, ha effekt på flo og fjære? Seter forklarer.

– Selv om sola er langt unna, har den også effekt på flo og fjære. Når det er halvmåne står sola og månen på hver sin side, og trekker de i vannet i hver sin retning. Når det er fullmåne trekker månen og sola i samme retning, og da får man ekstra flo, altså springflo, forklarer Seter.
Det er posisjonen til sol og måne tidevannstabellene er basert på. Det var fullmåne rett før helgen, og seter forteller at om det hadde truffet samtidig ville nok vannstanden blitt enda høyere.

Størst forskjell over normalen denne gangen sør i Rogaland og gamle Vest-Agder. Det er også her det er rødt farevarsel, som betyr ekstrem fare. Ellers er det oransje farevarsel, som betyr stor fare, de andre langs kysteni Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Akershus og Buskerud.

Halvannen meter over normalen

– I Oslo ventes det 1,37 meter over normalen. Men enkelte steder i Oslofjorden kan det bli opptil 150 centimeter over normalen. Det er sjeldent vi går ut med rødt og oransje varsel på vannstand. Sist det ble varslet unormal høy vannstand var i 2017. Men de områdene med rødt varsel er det nok en del år mellom hver gang det skjer, sier Seter.
Med så høy vannstand som er ventet er det viktig å gjøre en ekstra sjekk av båt og fortøyninger. Er tauet kort, og du ikke har flytebrygge, kan i verste fall båten synke. Ekstremværet har fått navnet «Didrik», og ifølge Yr kan det ventes ny rekord i Stavanger. NRK skriver at langs kaikanten i Vågen er det ventet at sjøen kan stå opptil 34 centimeter over kaikanten.

For Stavanger regnes det som ekstremt høy vannstand fra 166 centimeter. Sist det var varslet svært høy vannstand var i 2017 og da kom den opp på 161 centimeter. To år har det vært ekstremt høy vannstand i Stavanger. I 1994 kom den opp på 182 og i 2007 på 166 centimeter. Siste oppdatering fra tidevannsinformasjonen til Kartverket viser at den kan ventes å bli 177 cm kl 1:40 i natt.

Skjermdump som viser fra Kartverkets
vannstands- og tidevannsinformasjon.

Skjermdump som viser fra Kartverkets vannstands- og tidevannsinformasjon.

En siste sjekk på Oslo viser 204 centimeter klokken 04 i natt. Visste du at høyeste vannstand registrert i Oslo ligger hele 2,61 meter over 0-meter på sjøkartet. Dette ble målt i 1914, og ville nok i dag fått store konsekvenser.

Søk når floa treffer der du bor (ekstern lenke)

 

 Kommentarer

Nyhetsbrev

Få oppdaterte nyheter om båtlivet helt gratis på mail to ganger i uka.

KOMMENTARER

Har du en mening om denne saken – del den med oss! Vi ber om saklighet, respekt for andres meninger og at man holder seg til emnet. Les våre retningslinjer her.  Vi modererer diskusjonen om nødvendig. Vennlig hilsen redaktør Ole Henrik Nissen-Lie

Gå til toppen